Wat is voedsel?

 

Kant-en-klaar voedsel is geen voedsel

Voedsel is iets dat mensen voedt. Voedsel bevredigt de behoeften van je lichaam zodat dit gezond kan functioneren. Voedsel geeft je energie om het leven te leven dat jou bevalt. Echter, veel van wat mensen vandaag de dag kopen als “voedsel” voedt hen niet echt, doet het tegendeel, zou ik zeggen. In een supermarkt zie ik in winkelwagentjes bijvoorbeeld frisdranken, koekjes, snoepgoed, pakjes saus, pakjes soep, pakjes groenten en pakjes kruidenmix. Dat noem ik geen voedsel. Kant-en-klaar voedsel heeft zich sterk ontwikkeld in de afgelopen decennia en heeft weinig te maken met voedsel dat voedt. Ja, voor een kort moment is de maag gevuld en geeft het een soort van bevredigend gevoel. Ik noem dit soort van supermarkt voedsel “vulling” of vulsel. Het heeft nauwelijks iets te maken met het voeden van een complex lichaam en spijsverteringssysteem zoals wij mensen dat hebben.

De lichaam-voedsel verbinding

Voedsel heeft betrekking op je lichaam. Wat je eet beïnvloedt de conditie van je lichaam. Elke cel functioneert dankzij voedsel en van daaruit de energie die beschikbaar komt voor je lichaam. De hoeveelheid energie die je nodig hebt om het leven te leven zoals jij het wenst. Voedsel wordt omgezet in energie die je lichaam weer gebruikt. Gezond, lokaal, biologisch, vers voedsel zal je lichaam voeden met vitale energie die verbonden is met de wereld en de aarde waar je leeft. Geïmporteerd en geïndustrialiseerd voedsel zonder verbinding met de omgeving waarin je leeft, zonder verbinding met deze aarde, vult je lichaam met een andere energie, minder verbonden en minder voedzaam.

Smaakvol vitaal voedsel

Kwaliteit en vitaliteit zijn belangrijke aspecten van wat ik voedsel noem. En ja, dit heeft betrekking op verse groenten, biologisch of biologisch dynamisch, lokaal geteeld en bij voorkeur uit je eigen moestuin. Een vers geoogst worteltje smaakt zoet en knapperig. Gestoomde grof gesneden prei is pittig en zacht zoet van smaak. Een takje verse tijm doet wonderen voor de smaak en geur van een soep of saus. Naast vitaliteit en meer energie voor je lichaam geven producten direct van het land meer geur en smaak. Het is een wereld van verschil of je producten uit de supermarkt of vers en biologisch van het land eet. Hoe minder geïndustrialiseerd, hoe beter van kwaliteit het voedsel is, hoe meer energie voedsel geeft en hoe beter voedsel smaakt.

Wat jij kunt doen

Belangrijk bij het kiezen van voedsel is: wordt je bewust, welk voedsel je lichaam voedt. Welk voedsel je lichaam kan verteren (lichaamsbewustzijn) en eet dit met plezier. Plezier is een belangrijke factor bij het verteren van je voedsel. Wanneer je bezig bent met vers voedsel, of het nu gaat om koken of tuinieren, geeft dit energie. Je staat in contact met de vitaliteit van je producten. Dit is een natuurlijke verbinding en dit geeft bevrediging bij het bereiden van een goede maaltijd voor jezelf en /of voor de mensen waar je van houdt, eet smakelijk.