Mijn groene vingers zijn
alleen maar het resultaat van de fouten die ik maakte
terwijl ik leerde dingen te zien
vanuit het perspectief van de plant.

~H. Fred Dale(Thanks, Anne)
Tuin redacteur van de Toronto Star

Tuin leven

Werken met planten in een tuin kan je leven veranderen en verbeteren. Een tuin heeft veel overeenkomsten met het leven van mensen. Het kan een spiegel zijn voor jou als mens in deze wereld. Wanneer je het geduld en de rust ontwikkelt om je tuin en alles wat hierin leeft te observeren, kunnen deze waarnemingen helpen om meer aandacht en bewustzijn te ontwikkelen voor waar het leven werkelijk om gaat. En één ding is zeker: het leven gaat niet om die mooie auto, veel geld, rijkdom of beroemd worden.

Natuurlijk ritme

De natuur en in het bijzonder mijn tuin raakte mijn diepste zelf, mijn wezen, ziel en geest. Innerlijke krachten, vaak genegeerd in deze dolle dwaze wereld. Door het volgen van een natuurlijk ritme passend bij de seizoenen, vertraagde mijn leven en kreeg meer een menselijke maat. Hoe planten en bomen groeien jaar na jaar, ieder seizoen anders, gaf mij het vermogen om veranderingen te accepteren, als een natuurlijk aspect van het leven. En ook dat groeien en ontwikkelen tijd kosten en deze investering van tijd waard zijn. Een relatie met een tuin is een interessante relatie en kan ik op geen enkele manier vergelijken met een relatie tussen mensen.

Verbindingen

Wanneer je een tuin behandelt met het respect zoals je dat doet bij een persoon waar je diepe liefde voor koestert, heelt deze tuin. Op termijn helen de planten die hierin groeien en door deze groenten en kruiden te eten zal het jou heel maken. Omgaan met de natuur is realiseren dat het leven circulair is. Alle levende dingen zijn met elkaar verbonden. Verwijder je één element dan ontwricht het hele circulaire systeem. Een argument om permacultuur ontwerp principes te gebruiken en een biologisch dynamische kalender. Beiden werken met de natuur in plaats van ertegenin. Het verschil tussen deze twee benaderingen is dat de Biologische Dynamische benadering een verbinding legt tussen planeten en de handelingen in een tuin en permacultuur niet. Deze verbinding maakt de verschillende dimensies in een tuin en een mensleven duidelijker. Een biologische dynamische benadering is de enige, voor zover ik weet, die handen en voeten geeft aan die relatie tussen tuinieren en de Kosmos. Ieder land kent zijn eigen biologische dynamische kalender vanwege plaatselijke verschillen.

We zijn MMM

Bewustzijn ontwikkelen van deze andere dimensies resulteert in onze groei als mens. Vooral omdat we, zoals planten en een tuin meer, veel meer zijn dan alleen dit fysieke lichaam en deze persoon. We zijn, Magnifieke, Metafysische, Multidimensionale Wezens van Liefde en Licht volgens Michael Roads (http://www.michaelroads.com/), die een natuurlijk vermogen heeft om met de natuur te communiceren. We kunnen bewustzijn ontwikkelen en hebben de mogelijkheid te handelen volgens dit bewustzijn. Dat is waarom het aan ons is om de wereld te veranderen tot een betere en mooiere wereld voor mensen, dieren, planten en al het andere leven.