sep 262016
 

Voor de mens, is de herfst een tijd van de oogst, van bij elkaar komen, elkaar ontmoeten.
Voor de natuur, is het een tijd van zaaien, van verstrooiing buiten in het land. “

Edwin Way Teale

 

De natuur

Rondom de herfstequinox waren er in de oude wereld en het oude bewustzijn bijeenkomsten om een herfstfeest te vieren en lopende zaken af te handelen. Bij de Germanen heette dit het “Herfstding”. Dit werd vergezeld van een jaarmarkt en kermis. Zij kondigden het einde van de zomer aan. Het was een dankfeest voor de oogst en een voorbereiding op het zaaien van de wintergranen.
De duisternis neemt het over van het licht. Na de herfst equinox zal de zon steeds meer zuidelijk opkomen en ondergaan tot opnieuw de kortste dag aangebroken is met midwinter. Zowel de herfst equinox als St. Michael hebben een relatie met het afnemen van het licht van de zon en het toenemen van de duisternis. Astronomisch gezien staat de Zon in het dierenriemteken Maagd. Dit dierenriemteken gaat over het omhullen en verzorgen van de innerlijke wereld van de aarde, de bodem.
Je ziet om je heen bladeren vallen, in het bos wordt hier op den duur een dikke laag humus van gevormd, in het bos zorgt de Aarde voor zichzelf.
De bodem heeft vrucht gedragen en hierdoor behoefte aan nieuwe energie en voeding. Wanneer zowel de astronomische Zon als de astronomische Maan in het dierenriemteken Maagd staan, wordt compost, eerder verrijkt met plantpreparaten, de grond in gewerkt en daarna bij voorkeur bedekt met blad of stro als bescherming tegen extreem winterweer. De temperatuur van de zonnige dagen in de zomer is nu in de aarde opgeslagen. Het bodemleven kent hierdoor een grote activiteit en ontvankelijkheid. Dat maakt deze periode zeer geschikt voor de bemesting van de aarde. Het bodemleven kan deze stoffen in de komende tijd omzetten in voor de plant opneembare stoffen. In het voorjaar is er dan een rijke voedingsbodem beschikbaar waardoor een nieuwe cyclus van groei in de tuin kan beginnen.
De laatste appels en stoofperen kunnen worden geoogst evenals hazelnoten, kastanjes en herfstframbozen.

In huis

De kwaliteit van het licht is veranderd en het is tijd om de laatste groenten uit de moestuin te oogsten tijdens de dagen dat de Maan astronomisch in het dierenriemteken Maagd staat. Aardappelen, wortels, wortelpeterselie en bietjes kunnen worden opgeslagen in bakken met zand. Eerst een laagje zand, dan wat bietjes, of aardappelen, dan laagjes zand tot de groenten bedekt zijn, dan weer een laag aardappelen of bieten. Tot de bak vol zit. Deze bewaar je in een koude schuur of onverwarmde (koude) kamer. Op die manier kun je hier gedurende de wintermaanden van eten. Let er wel op dat het zand schoon is of in de zon heeft gelegen in de zomer. Zonlicht dood ziektekiemen en schimmelsporen.
Ook kun je nu groenten in het zuur leggen, op zout zetten of andere methodes toepassen die de groenten langer houdbaar maken.
Je kunt je huis versieren met geoogste vruchten, noten gekleurde eikenbladeren en verder alles wat de herfst brengt. Of maak een mooie herfstkrans met bijvoorbeeld eikels in de dop, wijnranken en bolsters van de tamme kastanje.
Eet wat dit seizoen je te bieden heeft zoals frambozen, appels, kastanjes en pompoenen.
En laat in je moestuin wat groenten of vruchten achter als dank voor de levenskrachten van de natuur voor een rijke oogst.

In jezelf

Deze tijd markeert het keerpunt naar de donkere helft van het jaar. In deze tijd van het jaar keert de aandacht van de mens naar binnen. De herfst gaat om het beschermen en verzorgen van de innerlijke wereld van de mens. Het is nu tijd om een innerlijke kracht te ontwikkelen en bewustzijn op te bouwen. De kracht van de zon neemt af en daarmee is de mens aangewezen op de lichtkrachten in zichzelf. Het is aan de mens zelf om deze kracht te ontwikkelen, op te bouwen door ervaringen gedurende jaren.
Het is een tijd om dankbaar te zijn voor de goede dingen in je leven. (Tel je zegeningen). Kijk terug naar wat je hebt bereikt, je oogst. Zie wat anderen voor je hebben gedaan. En kijk naar wat jij voor anderen hebt mogen betekenen. Stel jezelf vragen als: “Wat is het afgelopen jaar het belangrijkste geweest dat ik heb bereikt in mijn emotionele en psychologische ontwikkeling? Wat zijn ervaringen geweest die mijn leven hebben veranderd? Ervaar je dankbaarheid voor hoe je leven tot nu toe voor jou is verlopen? Ervaar je dankbaarheid voor de ervaringen die je hebt gehad? Het is vooral door oefening en jaren van ervaring en doorzettingsvermogen dat je patronen zult herkennen en kunnen doorbreken. Hoe je tot bewustzijn komt is een kwestie van doen, inzet, evalueren, nieuwe activiteiten ontplooien en structureel werken aan je eigen psychologische ontwikkeling al dan niet met hulp van anderen. Als je dit doet dan wacht je een fantastische oogst.

Meer informatie over het nieuwe bewustzijn
De mens tussen aarde en kosmos, een uitgave van Stichting de Zonnetuin te Alkmaar
Een astronomische kalender voor Nederland is bijvoorbeeld de werkagenda Het juiste moment, een uitgave van www.dezonnetuin.org

Sorry, the comment form is closed at this time.