nov 102016
 

Na veel experimenteren met de verhoudingen een speculaasje gekregen dat ook met een speculaasplank gevormd kan worden en de uitgesproken speculaas smaak heeft.

Speciaal voor de feestdagen voor mensen die graag veganistisch willen eten.

Speculaas kruiden*

8 theelepels kaneel
2 theelepels nootmuskaat
2 theelepels kruidnagelpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel witte peper
1/2 theelepel kardemom
1/2 theelepel anijs

11-12 speculaasjes

Nodig: speculaasplankje en rijstmeel

125-gram-speltmeel 125 gram meel 
75-gram-rijststroop 30 gram rijstkiemolie (ongeveer 4 eetlepels)
30-gram-rijstkiemolie  75 gram rijststroop
speculaaskruiden-bakpoeder-en-zout 5 gram speculaaskruiden*; mespunt zout;
1 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder
bal-deeg Meng deze ingrediënten tot een samenhangend
deeg. Koel een uur in de koelkast.
speculaasplank-met-rijstmeel Bestrooi het speculaasplankje met rijstmeel. 
deeg-in-de-speculaasplank-gedrukt

Rol het deeg uit tussen twee stukjes plastic
folie. Druk nu een stukje deeg in het
speculaasplankje. Rol het stevig aan zodat
het deeg er goed in past.

deeg-uit-de-plank-geklopt  

Sla dan het deeg uit de plank en leg het op
een met bakpapier beklede bakplaat.

speculaasjes-op-bakpapier Herhaal deze handelingen tot het deeg op is.
Dit geeft ongeveer 11-12 speculaasjes.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Wanneer je de bakplaat met speculaasjes
in de oven zet draai je de temperatuur terug
naar 150 graden.
Je bakt de speculaasjes 12 minuten, draait
dan de bakplaat om en bakt ze nog eens
12 minuten. 
speculaasjes-op-rek  

Leg de koekjes op een rek, laat ze afkoelen
en bewaar ze in een goed afsluitbaar koekblik.

Eet smakelijk

Sorry, the comment form is closed at this time.