okt 312016
 

Ik zag de oude herfst in de mistige morgen
Staan, schaduwloos als de stilte
luisterend naar (de) stilte.

Thomas Hood

De natuur

In het oude bewustzijn, de oude wereld begon de winter op 31 oktober, de vooravond van 1 november; bij het vallen van de duisternis begon een nieuwe dag. Het winterfeest dat op deze dagen werd gevierd was vooral een dodenfeest. Men stond stil bij de eindigheid van het leven, zo zichtbaar in de natuur in deze tijd. Doden, voorouders en familieleden werden herdacht. Offers werden gebracht. Er werd dank gezegd.
Het was een landbouwfeest bedoeld om het einde van het landbouw seizoen in de jaarcyclus te vieren. Het was het begin van de winter. De voorbereiding op de winter was bijna ten einde. Wortels, appels, noten en aardappelen waren opgeslagen. Dieren die men niet nodig had voor het volgende seizoen werden geslacht. Een reden waarom november ook wel slachtmaand werd genoemd. Dan had men vlees voor de winter en voldoende voer voor de overgebleven dieren. Tegenwoordig met de 24-uurs economie speelt dit geen rol meer.

Astronomisch gezien eindigt de periode van het dierenriemteken Zon in Maagd rond 1 november. Dit is de afsluiting van het oogstseizoen en de voorbereiding op de winter. Er zijn nog wat werkzaamheden te doen in de tuin maar niet meer structureel. Het wintergraan is gezaaid, de laatste wortels en knollen zijn geoogst en opgeslagen, de aarde is van compost voorzien en bedekt met bladeren, de moestuin is klaar voor de winter.

In de natuur sterven planten af om in hun winterslaap te gaan. De levenskracht trekt zich meer en meer terug in de schoot van moeder Aarde.

In huis

Controleer van tijd tot tijd de wintervoorraad. Zijn de weckpotten goed gesloten? Zien de aardappels, wortels en knollen er goed uit? Voelen de pompoenen stevig en hard van buiten? Liggen ze in een ruimte met de juiste temperatuur om lang te kunnen bewaren?

Wanneer de Zon astronomisch gezien in het dierenriemteken Maagd of Weegschaal staat is het een goed moment om het compost plantenpreparaat te maken wanneer er een rustige zondag is zonder al te veel storende aspecten en de Maan in een gunstig dierenriemteken staat. Meer informatie hierover vind je in het boek De mens tussen Aarde en Kosmos een uitgave van stichting de Zonnetuin te Alkmaar.

In je huis kijk je naar wat je de afgelopen jaren niet hebt gebruikt. Wat is overbodig geworden? Ruim alle kasten in je huis op en geef spullen die je niet meer gebruikt aan een goed doel of verkoop ze via een website. Je schept ruimte in je huis en je kasten.

In jezelf

Deze periode is een ijkpunt om terug te kijken in hoeverre je meer licht in je leven hebt gebracht. Hoe bewust maak jij je afwegingen en keuzes? Waar sta je op dit moment in je psychologische en emotionele ontwikkeling? Doe je daadwerkelijk dagelijks iets om te groeien in deze bewustzijnsontwikkeling? Het gaat hierbij om een innerlijke bewustzijnsverandering, waardoor het licht in jezelf sterker wordt, waardoor je de donkere dagen beter kunt doorkomen.
Je overtuigingen zijn jouw subjectieve beeld van de werkelijkheid om je heen. Kijk hiernaar, weeg je opvattingen en verander ze indien nodig.

Besteedt aandacht aan thema’s zoals afscheid nemen, aanvaarden en opnieuw beginnen. Sta stil bij je eigen sterfelijkheid. Je kunt nadenken over waar je psychologisch in wilt groeien het komende jaar. En om te overdenken of je voorgenomen doelen van vorig jaar wel hebt behaalt. Zijn er aspecten in je leven die je wilt achterlaten? Zijn er aspecten in je leven die je wilt behouden? Welk (psychologisch of spiritueel) doel wil je bereiken?. Het antwoord op deze vragen helpt je om je leven te ordenen, om je leven meer in balans te krijgen. Uiteindelijk zal je bewustzijn groeien en daarmee ook je innerlijke licht. En de groei van bewustzijn is waar dit leven uiteindelijk voor bedoeld is want die groei neem je mee in een volgend leven, die groei is blijvend van waarde. Die groei overstijgt de eindigheid van dit leven.

Meer informatie over het nieuwe bewustzijn

De mens tussen aarde en kosmos, een uitgave van Stichting de Zonnetuin te Alkmaar
Een astronomische kalender voor Nederland is bijvoorbeeld de werkagenda Het juiste moment, een uitgave van www.dezonnetuin.org

Sorry, the comment form is closed at this time.