nov 252016
 

De pas vertragen en iedere seconde iedere ademhaling proeven, dat is genoeg.

Thich Nhat Hanh

 

December

December komt eraan en dat is een drukke feestmaand. De natuur geeft een langzamer ritme aan, maar van buitenaf komen er veel impulsen op je af. Heb je behoefte aan een moment van stil naar binnen keren in jezelf? Dan is een wintermeditatie met de aarde uit je tuin een mogelijkheid om deze stilte te ervaren en je aandacht naar binnen te richten.
December is een periode van bezinning. Net als in de natuur is het ook voor ons tijd om stil te staan en onze aandacht naar binnen te richten.
Voor de heidense Germanen was de tijd dat de zon een aantal dagen stilstond aan de Hemel – de zogeheten ‘winterzonnewende’ – reden voor het heiligste feest van het jaar. Als de zon stilstond, zo dachten de Germanen, ‘werkte’ zij niet. Het zou goed zijn als de mensen uit eerbied voor de zon het werk ook zouden laten. Gedurende de tijd dat de zon aan de hemel stilstond, lieten de Germanen daarom alle arbeid rusten. De periode van rust rond de zonnewende verklaarden de missionarissen verder tot een periode van inkeer en boete, die paste bij een tijd waarin de komst van Christus werd verwacht, dit werd de adventtijd.

Voorbereiding wintermeditatie

Om een meditatie met de aarde uit je tuin te doen, verzamel je 1,5 tot 2 liter aarde uit je tuin op de eerste adventzondag, eind november. Zorg dat de aarde zo mineraal mogelijk is, ontdoe deze van takjes, stengels en wortelresten. Laat hem droog worden op een plek die zoveel als mogelijk vrij is van straling en andere “energetische vervuiling”. Je kunt de aarde eventueel zeven nadat hij een tijdje heeft gedroogd op de laatste zondag van de advent of de dag voordat je begint met deze meditatie, 23 december. Je doet dit gedroogde zand in een ruime niet te diepe schaal.

De stille tijd

De periode tussen 21 december en 6 januari is een bijzondere tijd. 21 december komt de zon op zijn laagste punt, en beleven we de kortste dag en de langste nacht van het jaar. De natuur heeft haar energie helemaal in zichzelf teruggetrokken. Drie dagen blijft de zon op dit laagste punt staan, daarna – op 24 december begint hij weer te klimmen en gaan de dagen weer lengen. Hier vangen de 13 Heilige Nachten aan. In deze tijd is de sluier tussen onze stoffelijke wereld en de onstoffelijke wereld het dunst. Het is tijdens deze nachten dat ons wezen indrukken kan ontvangen van wat ons het komende jaar staat te gebeuren. Deze periode is het meest geschikt voor meditatie. Je kunt dan dagelijks meditatief de gedroogde aarde roeren met je aandacht naar binnen gericht. Vanuit deze verstilling kunnen inzichten ontstaan.

Aandacht is het strelen der dingen (Zen)

Bij het roeren van de aarde zijn intentie, aandacht en afstemming belangrijk. Aarde roeren is pure meditatie. Je aandacht wordt automatisch naar binnen gericht door het contact van je handen met de aarde en haar energie. Kies een geschikt moment en een rustige plek om de aarde te roeren. Roer vanaf kerstavond met blote handen afwisselend linksom en rechtsom in een ritme. Herhaal dit gedurende een bepaalde tijd, bij voorkeur 60 minuten per dag. Roer je eigen uur, je eigen tijd, kijk niet op de klok, soms is het 60 minuten soms korter, soms langer. Na minimaal 6 dagen roeren kan er een verandering optreden in hoe de aarde aanvoelt. De aarde wordt warmer en kan uiteindelijk zijdezacht aanvoelen. Afhankelijk van hoe lang je roert duurt het langer voordat de aarde zacht en poederachtig wordt. Je kunt de energie van de uren van een dag gebruiken om te roeren. Bijvoorbeeld de eerste dag roer je van 8:00 tot 9:00 uur, de tweede dag van 9:00 tot 10:00 uur, de derde dag van 10:00 tot 11:00 uur. Je eindigt op 5 januari met roeren van 20:00 – 21:00 uur.

Uitstrooien

Je kunt de aarde die zo dun als peper is geworden uitstrooien over je land op de dag van Driekoningen of wachten tot Maria Lichtmis op 2 februari. Vanaf 2 februari, ontwaken in ons land de levensstromen van de aarde en de sappen in bomen. Dan kan jouw tuin jouw intentie en energie van deze geroerde aarde opnemen. Het kan een fysieke nieuwjaarswens zijn van jou voor je tuin.

Meer informatie over de Dertien Heilige Nachten vind je op internet, ieder met een eigen invalshoek en interpretatie. Ook bestaat er een boek Dertien Heilige Nachten geschreven door Guurtje Kieft. (www.dezonnetuin.org)

Sorry, the comment form is closed at this time.